În ultimii ani au apărut pe piață o sumedenie de echipamente care pot fi comandate pintr-o aplicație instalată pe mobil. Clime, radiatoare, becuri, alarme, ceasuri, tot ce ați putea dori. Există și echipamente care se pot comanda vocal. E foarte tare să intri în casă și să spui cu voce tare: “Salut casă!” iar casa să răspundă: “Da Mitică”. Tu din nou: “Aprinde lumina pe hol!”. Lumina se va aprinde iar casa îți confirmă liniștitor: “Am aprins lumina pe hol!”. Superb! Toată discuția a durat 15 secunde cât tu ai stat pe întuneric. Tura viitoare vei apăsa pe întrerupător și în 0,3 secunde lumina va fi aprinsă. Nu, nu asta este o casă inteligentă, acesta este un gadget.
Și atunci totuși ce ar trebui să știe o casă inteligentă? Dacă recunoaște ce îi spui nu este destul de inteligentă?
Eu zic că nu. Acea lumină de pe hol trebuia să fie aprinsă în momentul în care am deschis ușa. În momentul în care m-am autentificat la intrare – prin card, amprentă, recunoaștere facială, sau în orice alt fel – casa trebuie să facă singură ceea ce aș face eu. În cazul acesta să aprindă becul pe hol. Și să-l stingă după ce am trecut în sufragerie. Desigur comanda vocală poate fi utilă în cazul unor persoane cu dizabilități sau în situații extreme dar este tot o comandă dată de mine. Eu sunt cel inteligent, nu casa. Faptul că am apăsat pe un întrerupător pe perete, am spus o frază magică sau am pornit o aplicație pe mobil a fost decizia mea, nu casa a decis să aprindă becul. Dacă casa ar fi fost inteligentă, o făcea singură.
Atunci cum de toate echipamentele ce se pot comanda de pe mobil se numesc inteligente și tocmai o casă nu?
Și casa îți permite să aprinzi lumina și de pe telefonul mobil, dar de ce ar trebui să cauți după telefon atunci când întrerupătorul de perete s-a inventat deodată cu electrificarea clădirilor, acum mai bine de 100 de ani? Și dacă telefonul e descărcat? Stai pe întuneric?
“Inteligența” unei clădiri nu se reduce la posibilitatea de a telecomanda diferitele echipamente, ci presupune algoritmi de funcționare diferitele echipamente, ci presupune algoritmi de funcționare automată și corelată a diferitelor sisteme din casă. Interfața de pe tabletă sau telefonul mobil nu are rolul unui panou virtual de întrerupătoare sau comutatoare, ci de control al parametrilor după care casa va funcționa automat.
Un alt exemplu: există pe piață rolete automate cu telecomandă, care coboară și se ridică la o anumită oră după program zilnic sau săptămânal. Dar coboară și când afară este înnorat, sau coboară și atunci când aportul de căldură adus de soarele de primăvară ar fi benefic. Dacă nu îl tot reprogramezi coboară la aceași oră și în funcție de oră, zi, anotimp, temperatura exterioară și interioară, poziția exactă a soarelui, prezența locatarilor sau obiceiurile acestora și vor coborî sau ridica roletele atunci când este logic, nu doar după un program.
Cum se proiectează o asemenea casă? Sunt cerințe speciale?
Nu sunt. Orice casă, apartament, birou, hală, practic orice clădire poate fi comandată logic. Nu este vorba de un alt sistem de iluminat, de încălzire sau climatizare. Sunt tot becuri în tavan, tot întrerupătoare pe pereți, încălzirea este tot aceea – în pardoseală, radiatoare, ventiloconvetoare sau ce o fi – nimic nu este deosebit sau revoluționar. Doar comanda acestora se face centralizat de către un calculator pe baza unor informații primite de la senzori. Desigur condiția de a comanda un cazan de exemplu, este ca acel cazan să fie compatibil. Dacă producătorul nu a conceput nici un mod de a-i transmite o comandă din exterior, nu ai ce să-i faci. Dar cazurile acestea sunt rare. Recomand totuși ca înainte de a cumpăra echipamentele, să se verifice dacă se pot comanda.
Unde merită și unde nu, un sistem de casă inteligentă?
Rolul unei asemenea automatizări, dincolo de confortul oferit, este de a economisi energie prin funcționarea optimă și corelată a dispozitivelor din casă. La un apartament de mici dimensiuni, unde sunt foarte puține de automatizat, și economiile realizabile sunt relativ mici. În acest caz este doar confortul ce este superior unui apartament similar.
În cazul unei case deja este nejustificat să faci altfel decât cu un sistem de casă inteligentă. Varianta clasică, fără comandă centralizată, nu este mult mai ieftină iar economia de energie realizabilă printr-un control centralizat face ca investiția suplimentară în automatizare să se amortizeze în maxim 2 ani. Eu cred că este o prostie să nu îți faci casa inteligentă. E ca și cum ai vrea neapărat să îți cumperi o mașină nouă fără climă, fără radio și cu volanul fix. Vei regreta în momentul în care ai ieșit cu ea din salon. Trebuia doar o sumă mică ca să te și poți bucura de ce ți-ai cumpărat.
Ladislau Szöke
BRIX
Clădiri Inteligente
Str. Moraviei 11
310201 – Arad
Mobil:
+40 744 552 115
www.brix.ro