Când construim o casă nu trebuie să urmărim doar scopul formal, ci și cel funcțional care este la fel de important în modul în care utilizăm zilnic spațiul de locuit. O casă nu trebuie să fie doar frumoasă. O casă trebuie să fie, în egală măsură, eficientă și practică, astfel încât să fie perfect adaptată cerințelor zilnice ale familiei care o utilizează.
În decursul timpului, ca și concept și obiect construit, casa s-a adaptat tot mai mult cerințelor unei vieți accelerate, așa cum trăim în prezent. Dacă studiem un plan de casă contemporan putem să identificăm diferențe majore între aceasta și un plan de casă de la începutul secolului.
Ca și schemă funcțională, o casă modernă are funcțiunile grupate, între ele existând relații de complementaritate. Casa model din imagini este o casă gândită pentru o familie contemporană, cu cerințe și activități actuale.
Terenul pe care este amplasată este unul generos, cu deschideri mari, iar obiectul propriu-zis al casei este amplasat retras de la frontul stradal lăsând loc unei grădini ornamentale în zona de intrare.
Ca și volumetrie, obiectul propus are o amplasare neregulată care se împarte între frontul stradal și zona privată din spatele casei. Mergând pe acest raționament, casa este împărțită în două mari zone pe cele două axe principale – zona publică și cea privată sau spațiile de zi și cele de noapte.
La frontul stradal putem observa că fațada principală a casei este mai închisă ca și raport plin gol decât zona privată din spăte, întreaga casă deschinzându-se spre zona privată din spate. Astfel, cele mai mari suprafețe vitrate se regăsesc spre zona de piscină și barbecue amplasate în spatele casei, spre mijlocul parcelei.
Pe axul vertical, la parter avem amplasate spațiile de zi iar la etaj avem zona de noapte a casei formată din dormitoare, baie matrimonială și dressingul aferent fiecăruia.
În partea dinspre stradă a casei putem regăsi zona de intrare cu spațiile anexe acesteia ( cuier / depozitare ) și un coridor generos, un birou cu spațiu de depozitare propriu, living room-ul, zona de bucătărie și un loc de luat masa care se leagă de bucătărie și un spațiu tehnic pentru sistemul de încălzire și depozitare,
Întreaga zonă de parter este gândită să aibă deschideri cât mai mari și spații generoase astfel încât întreaga zonă de parter să fie percepută ca și un întreg. Relațiile contextuale între spații sunt și ele importante; din zona de living se poate accesa locul de luat masa și zona de bucătărie separat.
Între bucătărie și locul de luat masa există legătura separată de living. Zona de living se desfășoară pe două etaje, legătura dintre parter și etaj făcându-se printr-o scară amplasată pe unul dintre pereții livingului.
Suprafața vitrată a livingului urcă până la nivelul superior. La etaj suprafața vitrată a zonei de living este acoperită cu un sistem de umbrire pe structură metalică cu elemente de lemn.
La etaj sunt patru dormitoare, dintre care un dormitor matrimonial, și două băi, una care deservește trei dintre dormitoare și o baie care deservește dormitorul matrimonial. Fiecare dintre dormitoare are dressing separat, iar cele trei dormitoare grupate au și o terasă comună exterioară.
Casa este construită pe o structură mixtă, structură în cadre cu închideri de zidărie și structură metalică. Ca și amenajare exterioară, în zona de intrare este prevăzută o zonă de grădină cu pavaj și sisteme de iluminat ale fațadelor.
În partea din spate, sau zona privată a casei, a fost amplasată o piscină și o zonă de barbecue cu loc de luat masa. Piscina a fost gândită pentru a avea atât rol funcțional cât și un rol ornamental, aceasta având forma de U cu o zonă centrală pe care este amplasat un copac și o grădină ornamentală.
Grătarul și locul de luat masa sunt gândite ca un singur corp din beton aparent care are o zonă de depozitare, un spațiu de barbecue și locul de luat masa. Toate sunt protejate de un sistem de acoperire din beton. Locul de luat masa a fost amplasat pe marginea piscinei pentru a crea o legătură contextuală între cele două.
Toată casa este propusă ca un întreg, spațiile interioare fiind într-o relație de complementaritate unele cu altele.
Ca și materiale, casa este construită din materiale clasice cu izolații care să nu permită pierderile termice. Suprafețele vitrate sunt construite din sticlă triplex cu argon care împiedică pierderile de căldură și aduce un plus întregului sistem de încălzire. Instalațiile interioare au fost gândite centralizat cu un sistem hibrid de încălzire, panouri solare și centrală termică, iar încălzirea propriu-zisă se face printr-un sistem de încălzire / răcire prin pardoseală, care se regăsește și la parter și la etaj.
După cum putem observa, o casă nu mai este un simplu spațiu de locuit, ea poate îmbina mai multe funcțiuni care în era digitală se pot mula și pe activitățile zilnice legate de lucru.
Ca și concluzie, cel mai potrivit, înainte de a ne apuca să ne construim o casă sau orice alt edificiu, este să ne gândim la ce a spus Winston Churchill referitor la clădiri și mediul construit: ”We shape our buildings; thereafter they shape us.”
Arh. s. Dsg. Marian Ștefan Heredea
heredeamarian.ro
Managing Partner LUXURY DESIGN
proiectecasedelux.ro
#RevistaForumImobiliare